Odds på speedway, speltips, liveodds, Speedway GP, Elitserien i speedway, Speedway-EM

Odds – Så spelar du på speedway

Att spela på speedway är både roligt och utmanande.

Det finns odds på många olika tävlingar, som Speedway GP, Elitserien, EM, nationstävlingar och många fler. Det vanligaste är att spela på vilken förare som vinner en enskild tävling.

Vissa spelbolag erbjuder spel på enskilda heat och det förekommer även livespel på speedway.

När det kommer till VM-serien i speedway kan du spela på både vem som ska vinna enskilda deltävlingar och på vem som ska ta hem totalsegern.

Det går även att spela på om en förare ska komma på pallen eller ej och det finns i stort sett alltid odds på head-to-head (H2H) mellan olika förare.

Speedway GP 2021 Odds

Vinna Speedway GP 2021Odds
B. Zmarzlik2.65
L. Madsen6.50
E. Sajfutdinov7.50
T. Woffinden9.00
F. Lindgren11.0
M. Janowski12.0
J. Doyle15.0
A. Laguta17.0
M. Vaculik21.0
R. Lambert25.0
Matej Zagar51.0
A. Thomsen51.0
M. Fricke51.0
K. Kasprzak151
O. Berntzon251

Förändringar i oddsen kan ha skett sedan publicering. Du kan skapa ett spelkonto enkelt med BankID hos spelbolag med svensk licens för att spela på speedway till senaste odds.

Odds på Elitserien i speedway

Svenska spelbolag erbjuder många olika odds på ligaspeedway, både Elitserien och polska Ekstraliga.

Du kan till exempel spela på vilken klubb som blir Svenska Mästare, vilket lag som vinner en viss match och ibland även på H2H mellan olika förare.

Mest populärt är förstås att spela på vilket lag som vinner SM-guld.

Elitserien 2020 Odds

Svenska mästare i speedway 2020 blev Masarna, vilka gav hela 35 gånger pengarna för den som spelade under sommaren.

Så här kan oddsen se ut på Elitserien:

Vilka vinner SM-guld?Odds
Lejonen3.75
Vetlanda4.25
Indianerna4.50
Smederna6.00
Västervik6.00
Dackarna8.00
Rospiggarna20.0
Masarna35.0
Piraterna100

Oddstabellen är ett exempel från augusti 2020.

Spela på speedway – tips att tänka på

Speedway är en rolig sport att spela på eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till. Det här gör att spelbolagen ibland sätter ”dåliga” odds, vilket du som spelare kan nyttja till din fördel.

Några saker att tänka på när du ska spela på speedway är:

  • Förarna – Hur bra föraren är och i vilken form han är i spelar förstås en avgörande
  • Motorcyklarna – Har någon av förarna ofta motorproblem? Det kan vara en parameter att ta i beräkning
  • Vädret – Vissa förare trivs i riktigt sunkigt väder, medan andra är finåkare som vill ha en varm sommarkväll
  • Arenan – Numera avgörs en del VM-deltävlingar i inomhusarenor, vilket passar vissa förare bättre än andra.
  • Banan – Både banans längd och dess form spelar stor roll. En kort bana gynnar startsnabba åkare och långa raksträckor är bra för förare med hög toppfart
  • Startspår – En av de viktigaste faktorerna i speedway är startspåret. Tänk på att olika startspår är olika bra på olika arenor

Statistik över olika startspår i speedway

Efter att ha sammanställt resultatet från alla GP-tävlingar 2019 står det klart att det bästa startspåret i speedway var spår 1 (Röd).

Totalt vanns 85 st heat från spår 1, vilket motsvarar 37% av segrarna. I snitt togs 1,88 poäng per heat från spår 1 (31%).

På vissa banor var dock spår 4 (Gul) och spår 2 (Blå) bäst.

StartspårEttaTvåaTreaFyraSnittpoäng
1. Röd856548281,88
2. Blå507158491,52
3. Vit374865751,18
4. Gul584659631,41

Flest segrar från startspår 1 (Röd) togs under Tyskland GP, Slovenien GP samt Torun Polen GP. Här vanns 11 av 23 heat från innerspår.

Minst antal segrar från spår 1 togs under Tjeckiens GP (Marketa Stadium). Här vanns endast 4 heat från innerspåret.

Flest segrar från spår 2 (Blå) togs under Warszawa Polen GP. Här vanns 8 av 23 heat från andraspåret.

Minst antal segrar från spår 2 togs under Skandinaviens GP på G&B Arena, samt under Sloveniens GP (Stadion Matije Gubca). På dessa deltävlingar vann man endast 2 ggr från spår 2.

Flest segrar från spår 3 (Vit) togs under Sloveniens GP. Här segrade man från vit startposition 7 gånger av 23 möjliga under kvällen.

Minst antal segrar från spår 3 togs under Wroclaw Polen GP. Emil Sayfutdinov vann det 16:e heatet, vilket var kvällens enda seger med vit huva.

Flest antal segrar från spår 4 (Gul) togs under Skandinaviens GP. Här vanns 11 av 23 heat från yttersta startspår.

Minst antal segrar från fjärde startposition togs under Sloveniens GP och Torun Polen GP. Här vann man endast 3 gånger med gul huva.

Vad betyder egentligen odds?

Odds är något som beskriver hur troligt det är att något inträffar.

  • Ett lågt odds betyder att det är stor sannolikhet att något inträffar. Ju lägre odds, desto mer ”troligt”
  • Ett högt odds betyder att sannolikheten att något inträffar är liten. Ju högre odds, desto mer ”otroligt”.

När man spelar om pengar, det vill säga ”tippar”, ”bettar” eller ”oddsar”, används ordet odds för att beskriva proportionen mellan den möjliga vinsten och den insats man gör.

BeskrivningSannolikhetOdds
Troligt att [något] inträffarHögLågt
Otroligt att [något] inträffarLågHögt

Olika typer av odds

Hur odds anges kan se olika ut beroende på var i världen man är.

I Sverige är decimalodds det mest vanliga (kallas även ”europeiska odds”). Oddset anges här med siffror med punkt eller kommatecken, till exempel 6.00 för något som ger oddset 6 gånger pengarna.

I brittiska länder använder man det som på spelspråk kallas för ”traditionella odds”, det vill säga ett bråktal där den möjliga nettovinsten (vinst minus insats) divideras med insats. Ett exempel är 5/1 för att ange 6.00 i decimalodds.

Ytterligare en variant på odds är ”amerikanska odds”.

Vid amerikanska odds är oddset ett större tal med ett plus eller minus framför sig. Vid ett plus visar oddset hur mycket man vinner om insatsen är ”100”, och om det är ett minus visar oddset hur stor insatsen måste vara för att du ska vinna ”100”.

Oddset +500 betyder att du går plus 500 [kronor] på en satsad hundring om spelet sitter, vilket med andra ord är samma sak som 5/1 eller 6.00.

Frågor och svar om odds

🏅 Vad kan jag spela på?

Du kan spela på vem som ska bli världsmästare, vem som vinner heat, förare mot förare (H2H), antal poäng och mycket mer. En del spelbolag erbjuder även liveodds under tävlingens gång.

💰 Vad ska man tänka på när man tippar på speedway?

Det finns många saker att ta i beräkning – och det är därför det är så kul att spela på speedway. Några saker att analysera är förarnas form, arenan (inomhus/utomhus), vädret, banan (längd och radie) samt startspår.

🏆 Vilket startspår är bäst?

Efter att ha gått igenom varje heat från Speedway GP 2019 är det korta svaret att Spår 1 (röd huva) är bäst, både sett till antal heatsegrar och snittpoäng per heat. Spår 1 är dock inte bäst på alla banor.

Så var oddsen på Speedway GP 2020

Bartosz Zmarzlik blev som bekant världsmästare 2019 med två ynka poäng före Leon Madsen och var favorit även 2020.

Tai Woffinden och Emil Sayfutdinov var åkare som på förhand bedömdes ha stor kapacitet, men skulle de lyckas hålla en hel säsong nu när schemat blev komprimerat på grund av coronapandemin? Det var frågan.

Både Woffinden och Sayfutdinov tippades vara med i fajten om VM-titeln och de spelades till vardera 6.00 i vinnarodds.

Svenskt då? Fredrik Lindgren var den som vi kunde ha störst förhoppningar på säsongen 2020.

Och vi vet ju hur det slutade… Bartosz Zmarzlik vinner Speedway GP 2020

Spelbolag som erbjuder odds på speedway

Om du vill testa att spela på speedway eller annan motorsport ska du vara noga med att spelbolaget du väljer har svensk spellicens. Alla sådana spelsidor kontrolleras nämligen av Spelinspektionen.

Låt oss ta en titt på några av de största spelbolagen som erbjuder odds på speedway.

Svenska Spel är svenska statens eget spelbolag och brukar vara snabba på att uppdatera sina odds. Under produkten Oddset har de normalt sett ett större utbud av odds på svensk speedway än många andra spelbolag.

Det fina utbudet av speedwayodds hos Svenska Spel ändrades dessvärre under 2021 då de bytte oddsleverantör, varpå andra spelbolag blivit mer attraktiva för den som vill ha bra odds.

Betsafe erbjuder många olika spel och odds på speedway och annan motorsport. De ingår i samma koncern som Betsson och NordicBet, vilket gör att de alla tre har samma odds.

En fördel med Betsafe, Betsson och NordicBet är att de också har odds på polska Ekstraliga, samt även ibland andra utländska speedwayligor.

Unibet är ett stort spelbolag på den svenska marknaden och deras utbud av odds på motorsport brukar vara brett, särskilt samma dag som tävlingen startar.

Unibet har samma oddsleverantör som bland andra LeoVegas, William Hill, Mr Green och även ATG, vilket gör att alla dessa i regel har mer eller mindra samma odds att erbjuda.

Bet365 är ett av av världens största spelbolag och erbjuder ofta liveodds på de största tävlingarna, vilket även de flesta av bolagen som nämnts ovan gör.