Odds – Så spelar du på speedway

Att spela på speedway är både roligt och utmanande. Det finns odds på många olika tävlingar, som Speedway GP, Elitserien, EM, nationstävlingar och många fler. Vilken förare lägger du ditt bet på?

Det vanligaste är att spela på vilken förare som vinner en enskild tävling. Vissa spelbolag erbjuder spel på enskilda heat och det förekommer även livespel på speedway.

När det kommer till VM-serien i speedway kan du spela på både vem som ska vinna enskilda deltävlingar och på vem som ska ta hem totalsegern.

Det går även att spela på om en förare ska komma på pallen eller ej och det finns i stort sett alltid odds på head-to-head (H2H) mellan olika förare.

Odds på Speedway GP 2020

Bartosz Zmarzlik blev som bekant världsmästare med två ynka poäng före Leon Madsen, men dansken rankas först just nu.

Madsen har med andra ord bra chanst till revansch redan inkommande säsong.

Tai Woffinden och Emil Sayfutdinov är åkare med stor kapacitet, det vet vi sedan tidigare, men ska de lyckas hålla en hel säsong, det är frågan?

Både Woffinden och Sayfutdinov tippas vara med i fajten om VM-titeln och de spelas till vardera 6.00 i vinnarodds.

Svenskt då?

Fredrik Lindgren kan vi sannolikt ha stora förhoppningar på säsongen 2020.

Till 13 gånger pengarna kan Lindgren absolut vara det bästa spelet!

Vem tror du tar det?

Förare Poäng Odds
Leon Madsen 3.50
Bartosz Zmarzlik 3.55
Tai Woffinden 6.00
Emil Sayfutdinov 6.00
Fredrik Lindgren 13.0
Jason Doyle 14.0
Maciej Janowski 17.0
Patryk Dudek 25.0
Martin Vaculik 25.0
Artem Laguta 34.0
Niels-Kristian Iversen 41.0
Matej Zagar 51.0
Greg Hancock 80.0
Antonio Lindbäck 101

Oddstabellen uppdaterad: Maj 2020

Odds på Elitserien i speedway

Spelbolagen erbjuder många olika spel på Elitserien i speedway. Du kan till exempel spela på vilken klubb som blir Svenska mästare, vilket lag som vinner en viss match, och ibland även på H2H mellan olika förare.

Mest populärt är förstås att spela på vilket lag som vinner SM-guld.

SM-guld 2020 Odds
Lejonen 3.75
Vetlanda 4.25
Indianerna 4.50
Smederna 6.00
Västervik 6.00
Dackarna 8.00
Rospiggarna 20.0
Masarna 35.0
Piraterna 100

Oddstabellen uppdaterad: Maj 2020

Spela på speedway – tips att tänka på

Speedway är en rolig sport att spela på eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till. Det här gör att spelbolagen ibland sätter “dåliga” odds, vilket du som spelare kan nyttja till din fördel.

Några saker att tänka på när du ska spela på speedway är:

  • Förarna – Hur bra föraren är och i vilken form han är i spelar förstås en avgörande roll.
  • Motorcyklarna – Har någon av förarna ofta motorproblem? Det kan vara en parameter att ta i beräkning.
  • Vädret – Vissa förare trivs i riktigt sunkigt väder, medan andra är finåkare som vill ha en varm sommarkväll.
  • Arenan – Numera avgörs en del VM-deltävlingar i inomhusarenor, vilket passar vissa förare bättre än andra.
  • Banan – Både banans längd och dess form spelar stor roll. En kort bana gynnar startsnabba åkare och långa raksträckor är bra för förare med hög toppfart.
  • Startspår – En av de viktigaste faktorerna i speedway är startspåret. Tänk på att olika startspår är olika bra på olika arenor.

Statistik över olika startspår i speedway

Efter att ha sammanställt resultatet från alla GP-tävlingar 2019 står det klart att det bästa startspåret i speedway var spår 1 (Röd).

Totalt vanns 85 st heat från spår 1, vilket motsvarar 37% av segrarna. I snitt togs 1,88 poäng per heat från spår 1 (31%).

Placering per startspår
Speedway GP 2019
  Etta Tvåa Trea Fyra Snittpoäng
1. Röd 85 65 48 28 1,88
2. Blå 50 71 58 49 1,52
3. Vit 37 48 65 75 1,18
4. Gul 58 46 59 63 1,41

Flest segrar från startspår 1 (Röd) togs under Tyskland GP, Slovenien GP samt Torun Polen GP. Här vanns 11 av 23 heat från innerspår.

Minst antal segrar från spår 1 togs under Tjeckiens GP (Marketa Stadium). Här vanns endast 4 heat från innerspåret.

Flest segrar från spår 2 (Blå) togs under Warszawa Polen GP. Här vanns 8 av 23 heat från andraspåret.

Minst antal segrar från spår 2 togs under Skandinaviens GP på G&B Arena, samt under Sloveniens GP (Stadion Matije Gubca). På dessa deltävlingar vann man endast 2 ggr från spår 2.

Flest segrar från spår 3 (Vit) togs under Sloveniens GP. Här segrade man från vit startposition 7 gånger av 23 möjliga under kvällen.

Minst antal segrar från spår 3 togs underWroclaw Polen GP. Emil Sayfutdinov vann det 16:e heatet, vilket var kvällens enda seger med vit huva.

Flest antal segrar från spår 4 (Gul) togs under Skandinaviens GP. Här vanns 11 av 23 heat från yttersta startspår.

Minst antal segrar från fjärde startposition togs under Sloveniens GP och Torun Polen GP. Här vann man endast 3 gånger med gul huva.

Vad betyder egentligen odds?

Odds är något som beskriver hur troligt det är att något inträffar.

  • Ett lågt odds betyder att det är stor sannolikhet att något inträffar. Ju lägre odds, desto mer “troligt”.
  • Ett högt odds betyder att sannolikheten att något inträffar är liten. Ju högre odds, desto mer “otroligt”.

När man spelar om pengar, det vill säga “tippar”, “bettar” eller “oddsar”, används ordet odds för att beskriva proportionen mellan den möjliga vinsten och den insats man gör.

  Sannolikhet Odds
Troligt att [något] inträffar Hög Lågt
Otroligt att [något] inträffar Låg Högt

Hur odds anges kan se olika ut beroende på var i världen man är.

I Sverige är decimalodds det mest vanliga (kallas även “europeiska odds”). Oddset anges här med siffror med punkt eller kommatecken, till exempel 6.00 för något som ger oddset 6 gånger pengarna.

I brittiska länder använder man det som på spelspråk kallas för “traditionella odds”, det vill säga ett bråktal där den möjliga nettovinsten (vinst minus insats) divideras med insats. Ett exempel är 5/1 för att ange 6.00 i decimalodds.

Ytterligare en variant på odds är “amerikanska odds”.

Vid amerikanska odds är oddset ett större tal med ett plus eller minus framför sig. Vid ett plus visar oddset hur mycket man vinner om insatsen är “100”, och om det är ett minus visar oddset hur stor insatsen måste vara för att du ska vinna “100”.

Oddset +500 betyder att du går plus 500 [kronor] på en satsad hundring om spelet sitter, vilket med andra ord är samma sak som 5/1 eller 6.00.

Frågor och svar

🏅 Vad kan jag spela på?

Du kan spela på vem som ska bli världsmästare, vem som vinner heat, förare mot förare (H2H), antal poäng och mycket mer! En del spelbolag erbjuder även liveodds under tävlingens gång. Läs mer här på speedwaygp.se.

💰 Vad ska man tänka på när man tippar på speedway?

Det finns många saker att ta i beräkning – och det är därför det är så kul att spela på speedway. Några saker att analysera är förarnas form, arenan (inomhus/utomhus), vädret, banan (längd och radie) samt startspår.

🏆 Vilket startspår är bäst?

Efter att ha gått igenom varje heat under Speedway GP 2019 är det korta svaret att Spår 1 (röd huva) är bäst, både sett till antal heatsegrar och snittpoäng per heat. Spår 1 är dock inte bäst på alla banor! Läs mer här på speedwaygp.se.

Spelbolag som erbjuder odds på speedway

Om du vill testa att spela på speedway eller annan motorsport ska du vara noga med att spelbolaget du väljer har svensk spellicens. Alla sådana spelsidor kontrolleras nämligen av Spelinspektionen.

Låt oss ta en titt på några av de största spelbolagen som erbjuder odds på speedway.

Svenska Spel är svenska statens eget spelbolag och brukar vara snabba på att uppdatera sina odds. Under produkten Oddset har de normalt sett ett större utbud av odds på svensk speedway än många andra spelbolag.

Betsafe erbjuder många olika spel och odds på speedway och annan motorsport. De ingår i samma koncern som Betsson och NordicBet, vilket gör att de alla tre har samma odds.

Unibet är ett stort spelbolag på den svenska marknaden och deras utbud av odds på motorsport brukar vara brett, särskilt samma dag som tävlingen startar.

Unibet har samma oddsleverantör som bland andra LeoVegas, William Hill, Mr Green och även ATG, vilket gör att alla dessa i regel har mer eller mindra samma odds att erbjuda.

Bet365 är ett av av världens största spelbolag och erbjuder ofta liveodds på de största tävlingarna, vilket även de flesta av bolagen som nämnts ovan gör.

Gillar du också speedway?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Du får nyheter inför säsongen och inför varje GP-deltävling.

Senast uppdaterad