Speedway GP Statistik StartspÄr

Inför Speedway GP, Wroclaw, 28-29 augusti 2020

Äntligen Ă€r det dags för 2020 Ă„rs första Speedway GP-deltĂ€vling. Det Ă€r polska Wroclaw som stĂ„r som vĂ€rd och precis som alla racehelger den hĂ€r sĂ€songen det en “dubbeldeltĂ€vling” som vĂ€ntar, med race bĂ„de fredag och lördag.

2020 Ärs Speedway GP-sÀsong sÀnds pÄ V Sport Extra och i Viaplay. TÀvlingarna börjar klockan 19:00 svensk tid.

Nyheter inför Ärets sÀsong

Det har skett en hel del förÀndringar inför Ärets VM-sÀsong.

PÄ den stora sidan om Speedway GP hittar du allt du behöver veta, men hÀr Àr en kortversion av det absolut viktigaste:

  • Bara topp 6 Ă€r garanterade en plats i nĂ€sta Ă„rs VM. Tidigare var det topp 8 som fick direktplatser.
    • Till de sex förarna tillkommer tre förare frĂ„n GP Challenge (bland andra Oliver Berntzon).
    • Robert Lambert har en direktplats (han vann EM)
    • 5 st wildcards som VM-organisationen utser
  • PoĂ€ngrĂ€kningen har förĂ€ndrats. Tidigare fick förarna med sig de poĂ€ng de tog under en deltĂ€vling, men i Ă„r delas det ut mer poĂ€ng i semifinal och final, sĂ„ de heaten blir helt avgörande.
  • Tidskvalet Ă€r borttaget. IstĂ€llet för kval kommer lottning avgöra var förarna hamnar i “heat-trĂ€det”. Det hĂ€r Ă€r egentligen inte supernytt, utan det blir pĂ„ samma sĂ€tt som man gjorde i GP innan 2019.
  • Mikkel Michelsen har kastats in. Greg Hancock har lagt av och Ă€r inte med i Ă„rets GP, utan istĂ€llet har den vassa dansken fĂ„tt en plats som en av de permanenta förarna.

Det var nÄgra av de viktigaste nyheterna inför Ärets VM. LÄt oss nu ta en titt pÄ vad som vÀntar i helgen!

Rysk dominans att vÀnta?

En av de stora snackisarna inför den hÀr sÀsongen Àr om nÄgon av Emil Sayfutdinov och Artem Laguta kan bÀrga det första individuella senior-VM-guldet till Ryssland.

Kanske Àr chanserna i Är bÀttre Àn nÄgonsin? Med Ärets upplÀgg, dÀr 6 av 8 deltÀvlingar körs i Polen kommer de förare som Àr vana vid banorna dÀr att gynnas ordentligt.

Sayfutdinov Àr rankad etta i den polska ligan med ett snitt pÄ 2,536 poÀng. Och Laguta? Han rankas tvÄa (2,429 i snitt).

BĂ„de Sayfutdinov och Laguta har stundtals haft lekstuga pĂ„ de polska ovalerna. Att nĂ„gon av dem – eller kanske bĂ„da tvĂ„ – ska vara med i toppen av Ă„rets VM-serie kĂ€nns fullkomlig givet.

Inför GP-premiÀren i Wroclaw ska vi med andra ord verkligen hÄlla ett extra öga pÄ de tvÄ ryssarna. En bra stat i Ärets GP och de kan bli ruskigt svÄrfÄngade.

Svenskarna slÄr ur underlÀge

Fredrik Lindgren stretade sig till en fin placering i fjol dÄ han slutade fyra i totalen bakom Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen och Sayfutdinov.

Bakom Lindgren var det ett hopp ner till Antonio LindbÀck pÄ tolfte plats och det kan dessvÀrre bli kÀmpigt för svenskarna den hÀr sÀsongen. Banorna i Polen Àr inga givna svenskfavoriter, men vi hÄller förstÄs tummarna för dem bÄda.

GlÀdjande nog Àr Oliver Berntzon redan klar för Speedway GP 2021, tack vare sitt fina resultat nyligen GP Challenge.

Det smÀrtar att skriva det, men eftersom bara de sex frÀmsta förarna i VM-serien har en garanterad plats till nÀsta Är kÀnns det skönt att vi har en garanterad svensk med nÀsta Är.

Givet hur jÀmnt det kommer bli i Ärets serie Àr det inte givet att Lindgren och LindbÀck fixar topp 6.

Men med det sagt – vi ska verkligen inte grĂ€va ner oss innan det ens dragit igĂ„ng!

UPPDATERING: Efter fredag – och inför lördag!

Det Àr inte varje gÄng det kÀnns som att den snabbaste föraren Àven Àr den som kommer först i mÄl i finalen, men fredagens tÀvling föll verkligen sÄ ut.

Artem Laguta dominerade frĂ„n start till mĂ„l och enda “plumpen” i protokollet kom i det nittonde heatet dĂ„ han “bara” kom pĂ„ andra plats.

Han var snabbast frÄn start nÀstan varje gÄng tejpen gick upp och farten var det verkligen inget fel pÄ. Sex segrar i sju heat sÀger det mesta.

Vem ska stoppa “den gula blixten” under lördagskvĂ€llen, det Ă€r frĂ„gan?

Lindgren gav sig inte – kom upp pĂ„ pallen

Inte i Laguta-klass, men faktiskt tydligt bÀttre Àn övriga förare, var Maciej Janowski. Polacken samlade ihop fyra heatsegrar av sju möjliga och var den enda som lyckades slÄ Laguta under kvÀllen.

Janowski har lÀnge fÄtt stÄ strax bakom de mest profilstarka förarna och vÀldigt fÄ tycks prata om honom som en av förarna som kan vinna Ärets VM-serie. Kanske fÄr belackarna anledning att omvÀrdera hans chanser, för det sÄg riktigt stabilt ut.

Med i final hade vi ocksÄ Fredrik Lindgren och Tai Woffinden.

Det Àr kanske taskigt beskrivet, men visst kÀndes det som att de bÀgge halkade in pÄ varsitt bananskal?

Varken Lindgren eller Woffinden övertygade under kvĂ€llen – en enda heatseger vardera sĂ€ger en del.

Men det nya poĂ€ngsystemet gör att det rĂ€cker att “bara” ta sig till topp 8 efter grundomgĂ„ngarna för att gĂ„ till semifinal, vilket var precis vad Lindgren lyckades med.

Pigga överraskningen Gleb Chuganov hade chansen att peta bort Lindgren i sista heatet, men med tvÄ varv kvar fick han se sig omkörd av en pÄnyttfödd Jason Doyle och Mikkel Michelsen.

Australiensaren och den flygande dansken rÀddade de svenska chanserna för kvÀllen dÄ Lindgren slutade pÄ Ättonde plats efter grundomgÄngen.

Med bara sju ihopskrapade poÀng tog sig alltsÄ Lindgren till semifinal och dÀrifrÄn med en fin andraplats vidare till final och fjÀrde startspÄr.

Riktigt roligt med blÄgul framgÄng redan i den första deltÀvlingen!

Laguta och Janowski fÄr gÀlla som favoriter

Vilka förare ska vi hÄlla ett extra öga pÄ inför lördagens tÀvling dÄ?

Laguta och Janowski ska förstÄs passas. De lÀr bli svÄrslagna och bör ta sig till en ny final. Beroende pÄ hur spelbolagen vÀrderar fredagens resultat sÄ kan oddsen pÄ dessa herrar vara riktigt lockande, för den som vill tippa en slant.

En liten varning ska utfÀrdas för Emil Sayfutdinov som sÄg spÀnd ut under fredagen, men bör kunna krÀma ur mer av cykeln hÀr under den andra kvÀllen.

Matej Zagar och Martin Vaculik kommer troligen slÄss om semifinalplatser, men utifrÄn fredagens racing kÀndes de inte som nÄgra hot om totalsegern hÀr i Wroclaw.

Bartosz Zmarzlik och Leon Madsen har varit hĂ„rt betrodda av spelbolagens oddssĂ€ttare nĂ€r det kommer till kampen om VM-titeln i Ă„r. I ljuset av de förvĂ€ntningarna var deras resultat “minibesvikelser”, men vi vet att de kan Ă„ka riktigt fort nĂ€r det blir andra banor.

Tredje startspÄr var det bÀsta

Noterbart frÄn fredagen Àr att innerbanan inte alls svarade upp. Bara tre segrar togs med röd hjÀlm under kvÀllen.

BÀsta startspÄr var det tredje. Vit hjÀlm tog Ätta heatsegrar och sex andraplatser. Bana 2 (blÄ) plockade sju segrar och fyra andraplatser, medan ytterspÄret (gul) hÀmtade fem segrar och fem andraplatser.

Utfallet per startspÄr i fredagens tÀvling gÄr hyfsat i linje med den statistik över startspÄr vi sammanstÀllde frÄn 2019 Ärs sÀsong. DÀr visade sig fjÀrde startspÄr (gul) vara det bÀsta.

Vem tror du tar segern i Wroclaws andra deltÀvling?

Odds inför Speedway GP, Wroclaw, 29 augusti

Spelbolagens oddssÀttare har rankat förarnas segerchanser inför lördagens tÀvling.

Favoritskapet delades inför fredagen av Emil Sayfutdinov och Bartosz Zmarzlik, med Artem Laguta och Leon Madsen strax dÀr bakom.

Nu visade det sig tidigt under kvÀllen att Laguta hade en fart som de andra inte var i nÀrheten av. Kan han ha samma snurr pÄ grejerna under lördagen, Àr frÄgan?

Rankingen uppdateras löpande och du hittar de senaste oddsen, samt flera andra odds och specialspel pÄ speedway, hos Betsafe.

Betsafe Logo 480 x 270 100 kr i bonus
Motorodds i mÀngder
Gillar du motorsport? Betsafe ger 100 kronor i bonus till dig som öppnar nytt konto.

OBS! Spel Àr för dig 18 Är eller Àldre. Regler och villkor gÀller. Besök stodlinjen.se om du inte kan kontrollera ditt spelande. Erbjudanden frÄn spelbolag gÀller nya spelare frÄn 1 juli 2020 och framÄt. VÀlkomsterbjudande Àr giltigt i 60 dagar och minsta insÀttning Àr vanligtvis 100 kronor. Ta alltid del av fullstÀndiga regler och villkor pÄ spelbolagets hemsida innan du börjar spela.

PÄ sidan om speedwayodds hittar du ranking och odds pÄ vem som tippas vinna den totala VM-cirkusen i Är.

LÀstips: HÀr hittar du stÀllningen i totala GP 2020

LÀs ocksÄ: Stor guide till Speedway GP 2020

Streama Elitserien med C More