Speedway GP Statistik Startspår

Inför Speedway GP, Wroclaw, 28-29 augusti 2020

Äntligen är det dags för 2020 års första Speedway GP-deltävling. Det är polska Wroclaw som står som värd och precis som alla racehelger den här säsongen det en ”dubbeldeltävling” som väntar, med race både fredag och lördag.

2020 års Speedway GP-säsong sänds på V Sport Extra och i Viaplay. Tävlingarna börjar klockan 19:00 svensk tid.

Nyheter inför årets säsong

Det har skett en hel del förändringar inför årets VM-säsong.

den stora sidan om Speedway GP hittar du allt du behöver veta, men här är en kortversion av det absolut viktigaste:

  • Bara topp 6 är garanterade en plats i nästa års VM. Tidigare var det topp 8 som fick direktplatser.
    • Till de sex förarna tillkommer tre förare från GP Challenge (bland andra Oliver Berntzon).
    • Robert Lambert har en direktplats (han vann EM)
    • 5 st wildcards som VM-organisationen utser
  • Poängräkningen har förändrats. Tidigare fick förarna med sig de poäng de tog under en deltävling, men i år delas det ut mer poäng i semifinal och final, så de heaten blir helt avgörande.
  • Tidskvalet är borttaget. Istället för kval kommer lottning avgöra var förarna hamnar i ”heat-trädet”. Det här är egentligen inte supernytt, utan det blir på samma sätt som man gjorde i GP innan 2019.
  • Mikkel Michelsen har kastats in. Greg Hancock har lagt av och är inte med i årets GP, utan istället har den vassa dansken fått en plats som en av de permanenta förarna.

Det var några av de viktigaste nyheterna inför årets VM. Låt oss nu ta en titt på vad som väntar i helgen!

Rysk dominans att vänta?

En av de stora snackisarna inför den här säsongen är om någon av Emil Sayfutdinov och Artem Laguta kan bärga det första individuella senior-VM-guldet till Ryssland.

Kanske är chanserna i år bättre än någonsin? Med årets upplägg, där 6 av 8 deltävlingar körs i Polen kommer de förare som är vana vid banorna där att gynnas ordentligt.

Sayfutdinov är rankad etta i den polska ligan med ett snitt på 2,536 poäng. Och Laguta? Han rankas tvåa (2,429 i snitt).

Både Sayfutdinov och Laguta har stundtals haft lekstuga på de polska ovalerna. Att någon av dem – eller kanske båda två – ska vara med i toppen av årets VM-serie känns fullkomlig givet.

Inför GP-premiären i Wroclaw ska vi med andra ord verkligen hålla ett extra öga på de två ryssarna. En bra stat i årets GP och de kan bli ruskigt svårfångade.

Svenskarna slår ur underläge

Fredrik Lindgren stretade sig till en fin placering i fjol då han slutade fyra i totalen bakom Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen och Sayfutdinov.

Bakom Lindgren var det ett hopp ner till Antonio Lindbäck på tolfte plats och det kan dessvärre bli kämpigt för svenskarna den här säsongen. Banorna i Polen är inga givna svenskfavoriter, men vi håller förstås tummarna för dem båda.

Glädjande nog är Oliver Berntzon redan klar för Speedway GP 2021, tack vare sitt fina resultat nyligen GP Challenge.

Det smärtar att skriva det, men eftersom bara de sex främsta förarna i VM-serien har en garanterad plats till nästa år känns det skönt att vi har en garanterad svensk med nästa år.

Givet hur jämnt det kommer bli i årets serie är det inte givet att Lindgren och Lindbäck fixar topp 6.

Men med det sagt – vi ska verkligen inte gräva ner oss innan det ens dragit igång!

UPPDATERING: Efter fredag – och inför lördag!

Det är inte varje gång det känns som att den snabbaste föraren även är den som kommer först i mål i finalen, men fredagens tävling föll verkligen så ut.

Artem Laguta dominerade från start till mål och enda ”plumpen” i protokollet kom i det nittonde heatet då han ”bara” kom på andra plats.

Han var snabbast från start nästan varje gång tejpen gick upp och farten var det verkligen inget fel på. Sex segrar i sju heat säger det mesta.

Vem ska stoppa ”den gula blixten” under lördagskvällen, det är frågan?

Lindgren gav sig inte – kom upp på pallen

Inte i Laguta-klass, men faktiskt tydligt bättre än övriga förare, var Maciej Janowski. Polacken samlade ihop fyra heatsegrar av sju möjliga och var den enda som lyckades slå Laguta under kvällen.

Janowski har länge fått stå strax bakom de mest profilstarka förarna och väldigt få tycks prata om honom som en av förarna som kan vinna årets VM-serie. Kanske får belackarna anledning att omvärdera hans chanser, för det såg riktigt stabilt ut.

Med i final hade vi också Fredrik Lindgren och Tai Woffinden.

Det är kanske taskigt beskrivet, men visst kändes det som att de bägge halkade in på varsitt bananskal?

Varken Lindgren eller Woffinden övertygade under kvällen – en enda heatseger vardera säger en del.

Men det nya poängsystemet gör att det räcker att ”bara” ta sig till topp 8 efter grundomgångarna för att gå till semifinal, vilket var precis vad Lindgren lyckades med.

Pigga överraskningen Gleb Chuganov hade chansen att peta bort Lindgren i sista heatet, men med två varv kvar fick han se sig omkörd av en pånyttfödd Jason Doyle och Mikkel Michelsen.

Australiensaren och den flygande dansken räddade de svenska chanserna för kvällen då Lindgren slutade på åttonde plats efter grundomgången.

Med bara sju ihopskrapade poäng tog sig alltså Lindgren till semifinal och därifrån med en fin andraplats vidare till final och fjärde startspår.

Riktigt roligt med blågul framgång redan i den första deltävlingen!

Laguta och Janowski får gälla som favoriter

Vilka förare ska vi hålla ett extra öga på inför lördagens tävling då?

Laguta och Janowski ska förstås passas. De lär bli svårslagna och bör ta sig till en ny final. Beroende på hur spelbolagen värderar fredagens resultat så kan oddsen på dessa herrar vara riktigt lockande, för den som vill tippa en slant.

En liten varning ska utfärdas för Emil Sayfutdinov som såg spänd ut under fredagen, men bör kunna kräma ur mer av cykeln här under den andra kvällen.

Matej Zagar och Martin Vaculik kommer troligen slåss om semifinalplatser, men utifrån fredagens racing kändes de inte som några hot om totalsegern här i Wroclaw.

Bartosz Zmarzlik och Leon Madsen har varit hårt betrodda av spelbolagens oddssättare när det kommer till kampen om VM-titeln i år. I ljuset av de förväntningarna var deras resultat ”minibesvikelser”, men vi vet att de kan åka riktigt fort när det blir andra banor.

Tredje startspår var det bästa

Noterbart från fredagen är att innerbanan inte alls svarade upp. Bara tre segrar togs med röd hjälm under kvällen.

Bästa startspår var det tredje. Vit hjälm tog åtta heatsegrar och sex andraplatser. Bana 2 (blå) plockade sju segrar och fyra andraplatser, medan ytterspåret (gul) hämtade fem segrar och fem andraplatser.

Utfallet per startspår i fredagens tävling går hyfsat i linje med den statistik över startspår vi sammanställde från 2019 års säsong. Där visade sig fjärde startspår (gul) vara det bästa.

Vem tror du tar segern i Wroclaws andra deltävling?

Odds inför Speedway GP, Wroclaw, 29 augusti

Spelbolagens oddssättare har rankat förarnas segerchanser inför lördagens tävling.

Favoritskapet delades inför fredagen av Emil Sayfutdinov och Bartosz Zmarzlik, med Artem Laguta och Leon Madsen strax där bakom.

Nu visade det sig tidigt under kvällen att Laguta hade en fart som de andra inte var i närheten av. Kan han ha samma snurr på grejerna under lördagen, är frågan?

Rankingen uppdateras löpande och du hittar de senaste oddsen, samt flera andra odds och specialspel på speedway, hos Betsafe.

Betsafe Logo 480 x 270 100 kr i bonus
Motorodds i mängder
Gillar du motorsport? Betsafe ger 100 kronor i bonus till dig som öppnar nytt konto.

OBS! Spel är för dig 18 år eller äldre. Regler och villkor gäller. Besök stodlinjen.se om du inte kan kontrollera ditt spelande. Erbjudanden från spelbolag gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Välkomsterbjudande är giltigt i 60 dagar och minsta insättning är vanligtvis 100 kronor. Ta alltid del av fullständiga regler och villkor på spelbolagets hemsida innan du börjar spela.

På sidan om speedwayodds hittar du ranking och odds på vem som tippas vinna den totala VM-cirkusen i år.

Lästips: Här hittar du ställningen i totala GP 2020

Läs också: Stor guide till Speedway GP 2020

Betsafe bonus