Speedway GP-guiden

Inför Speedway GP, Prag, 18-19 september 2020

Det är dags för den tredje GP-helgen i Speedway GP 2020. Tävlingarna körs i tjeckiska Prag och i den här artikeln snackar vi upp fredagens och lördagens race.

Lästips: Missa inte inför-texten till Torun GP, 2-3 oktober!

Speedway GP Prag sänds i TV på Viasat Motor (fredag), V Sport Extra (lördag) och i Viaplay. Sändningen startar klockan 18:45 svensk tid (båda dagarna).

Uppdatering: Här hittar du sammandraget efter helgens två tävlingar i Prag!

Tack till läsaren Lars som uppmärksammade oss på att Viasat bytt kanal till Viasat Motor för fredagen!

Fredrik Lindgren vann 2018 i Prag, så varför skulle han inte kunna vinna igen…

Snabbguide inför Speedway GP Prag, 18-19 september 2020:

  • Bana: Marketa Stadium, Prag, Tjeckien.
  • Bästa startspår 2019: Spår 4 (flest segrar) och Spår 2 (flest poäng).
  • TV-kanal: Viasat Motor (fredag), V Sport Extra (lördag) och Viaplay.
  • TV-tider: Fredag kl. 18:45. Lördag kl. 18:45.
  • Wildcard: Vaclav Milik.
  • Reserver: Eduard Krcmar och Jan Kvech.
  • Förhandsfavorit: Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen och Jason Doyle.
  • Vi tippar: Bartosz Zmarzlik.
  • Se upp med: Fredrik Lindgren.
  • Förväntningar på svenskarna: Fredrik Lindgren att ta sig vidare minst till semi, gärna topp 3 i finalen. Antonio Lindbäck att sno några poäng av Lindgrens konkurrenter i VM-sammandraget.

Fredrik Lindgren i VM-ledning

Inför GP-tävlingarna i Wroclaw och Gorzow gick vi igenom de nya reglerna för säsongen. Ta därför en titt där om du vill fräscha upp minnet.

den stora sidan om Speedway GP hittar du det mesta om årets VM-serie, samlat på ett ställe.

Men låt oss blicka framåt mot helgen i Prag!

Fredrik Lindgren är glädjande nog i topp, något vi har skrivit om efter tävlingen i Gorzow.

Nu är det upp till bevis för Lindgren. Han är den som är jagad och det ska bli intressant att se hur han hanterar den extra press det innebär.

Lindgren har gått till final i alla GP-race den här säsongen och egentligen finns det ingenting som tyder på att han inte skulle göra det här.

Han trivs bra i Prag och formen är imponerande. Men som vi sagt förut – det är extremt små marginaler som avgör i en eventuell final!

Det råder ju inte heller någon brist på konkurrens…

Se upp med Bartosz Zmarzlik som tog full pott i Elitserien tidigare i veckan. Inte mindre än 15 poäng adderade han för sitt Vetlanda mot seriesegrarna Lejonen.

Leon Madsen och Jason Doyle återfinns på plats fem respektive sju i sammandraget, men stirra er inte blinda på det. Bägge förarna kommer garanterat vara med och slåss om finalplatserna den här helgen.

En förare som inte alls kunde fortsätta på den fina formen från första GP-helgen var Maciej Janowski.

Känslan är att Janowski inte kände sig alls lika hemma i Gorzow och han behöver höga sig en eller två nivåer från de racen för att vara med i toppen här.

Samtidigt ska det understrykas att Janowski trots allt är trea i sammandraget, så det är ingen dussinförare precis. Men vi har höga krav!

Startspår fyra och två är inte så dumt

I en annan artikel här på speedwaygp.se har vi gått igenom statistik från alla heat i 2019 års GP-serie.

I genomgången visade det sig att det bästa startspåret på Marketa Stadium under 2019 års VM-deltävling var Spår 4 (Gul) och Spår 2 (Blå).

Flest antal heatsegrar togs från Spår 4 (9 st), medan Spår 2 gav flest poäng i snitt per heat (1,78).

Spårstatistik: Czech Republic GP, Marketa Stadium (15 juni 2019)

EttaTvåaTreaFyraSnittpoäng
1. Röd47841,48
2. Blå412521,78
3. Vit60691,04
4. Gul94451,70

Tuff lottning för Lindgren

Fredagens lottning föll ut sådär för Lindgren som hamnat i riktigt vasst heat på kluriga banor. Heat nummer 10 för kvällen blir något alldeles extra med Lindgren, Madsen, Tai Woffinden och Emil Sayfutdinov.

Vi har sett under de tidigare GP-helgerna att det är väldigt viktigt att gå vidare från grundomgången med en bra placering för att få välja bana tidigt i semifinal och final.

Heat nummer 10 kan vara helt avgörande för fredagens tävling.

Några rundor senare, i det 16:e heatet för kvällen, ställs Lindgren mot Zmarzlik, Max Fricke och Matej Zagar.

Vi har varnat för Zagar tidigare, men han inte riktigt räckt till, blir det samma visa den här helgen tro?

Andra förare att hålla utkik efter är så klart Artem Laguta – som imponerade första helgen, men hade det tufft förra veckan – och Antonio Lindbäck, som haft det tufft mest hela tiden.

”Toninho” behöver köra upp sig från 17:e plats i sammandraget om det ska finnas minsta möjliga chans till GP-körning nästa år.

Uppdaterat: Efter fredagens deltävling

Fredrik Lindgren lyckades inte förlänga sin fina finalsvit, men vi ska väl inte deppa allt för mycket över det? Med så fin form ska det inte vara någon fara utan han har bra chans att gå lånt under lördagen.

Noterbart att Tai Woffinden tog sig till final utan att vinna ett enda heat.

Med den gamla poängräkningen hade det inte blivit någon vidare skörd att ta med sig till VM-sammanställningen för britten, men samtidigt känns det sjyst att det är semifinal och final som avgör.

Undertecknad tycker att ”bäst när det gäller” ska premieras, istället för ”jämnhet” och plockade poäng här och där. Fortsätt med den här poängräkningen helt enkelt!

Bartosz Zmarzlik valde innerspåret i finalen och kom iväg riktigt fint. Precis som vi tippade inför var han strået vassare än de andra och visar återigen att han är sylvass oavsett banform.

Emil Sajfutdinov kom inte alls iväg från sitt andraspår och hamnade sist direkt i finalen. Han körde bra under kvällen, men räckte inte riktigt till när det skulle avgöras.

Än en gång – det är små marginaler.

Martin Vaculik startade på bricka tre i finalen och såg ut att kunna ta rygg på Zmarzlik ut från första sväng. Men just när polacken slappnade av en smula kom Woffinden som skjuten ur en kanon från sitt fjärdespår.

Woffinden knep andraplatsen bakom Zmarzlik, före Vaculik och med Sajfutdinov på fjärde plats.

I övrigt var det en himla ryckig kväll med ”touch the tape” i vart och vartannat heat.

En förändring som måste göras är att varningar stryks efter grundomgången. Den andra semifinalen – med bara två förare – kändes inte alls värdig en VM-deltävling.

Ett alternativ är förstås att göra om hela tjuvstartsregeln. Det blev för hattigt ikväll, helt enkelt.

Men nu bjöd Zmarzlik och Woffinden i alla fall på ett av kvällens roligaste heat i just den semifinalen, så det kanske är synd att klaga…

Zmarzlik upp i VM-ledning

Fredagens resultat innebär att Zmarzlik går förbi Lindgren i sammandraget.

Polacken leder med en ynka poäng nu när tre deltävlingar återstår; en i Prag under lördagen och därefter två tävlingar i polska Torun.

Nu håller vi tummarna för fler omkörningar under lördagen!

Odds inför Speedway GP Prag 2020

Zmarzlik var topptippad av spelbolagens oddssättare inför fredagen, men det var jämnare än på länge i listan.

Chanserna för Lindgren ansågs bättre än vanligt. Kanske har spelbolagen börjat ta honom på allvar, för det gjorde de verkligen inte i de första VM-deltävlingarna…

Det var höga odds på i stort sett hela fältet, vilket vittnade om jämna förhandstips.

Inför lördagen har spelbolagen uppdaterat sina listor och det är återigen Zmarzlik som är favorit. Visst är han den med bäst chans, men det är så pass jämnt och svårt att köra om i Prag att oddset inte lockar.

Ett tips kan vara Woffinden att vinna till sju gånger pengarna. Bortsett från att han körde rakt in i tejpen i första heatet under fredagen så var han stabil tävlingen igenom.

Känslan är att britten mycket väl kan ta sig till ännu en final, och väl där vore det inte dumt att ha en slant på honom till 7.00 i odds.

Lindgren står i 9 gånger pengarna, vilket kan vara intressant. Oddset 2.75 på att han är topp 3 känns faktiskt lite lockande då han säkerligen är ute efter ”revansch” och en ny finalplats!

Oddslistan uppdateras löpande och under tävlingens gång går det att tippa live.

Vem tror du på?

Håll utkik under tävlingens gång även under lördagen för att se hur liveoddsen svänger mellan heaten.

Betsafe Logo 480 x 270 100 kr i bonus
Motorodds i mängder
Gillar du motorsport? Betsafe ger 100 kronor i bonus till dig som öppnar nytt konto.

OBS! Spel är för dig 18 år eller äldre. Regler och villkor gäller. Besök stodlinjen.se om du inte kan kontrollera ditt spelande. Erbjudanden från spelbolag gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Välkomsterbjudande är giltigt i 60 dagar och minsta insättning är vanligtvis 100 kronor. Ta alltid del av fullständiga regler och villkor på spelbolagets hemsida innan du börjar spela.

Sammanfattande frågor och svar

🏁 Vem är favorit inför helgens GP i Prag?

Fredrik Lindgren ledde VM-serien innan Prag (se ställningen här) och imponerade i Gorzow. Han är mycket betrodd, men favorit inför helgens tävlingar var Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen och Jason Doyle.
Lästips: Missa inte inför-texten till Torun GP, 2-3 oktober!

📺 Vilken TV-kanal sänder Speedway GP?

I Sverige sänds GP-serien huvudsakligen på V Sport Extra och på nätet i Viaplay. Sändningen är schemalagd i tablån till klockan 18:45 både fredag och lördag.

🏆 Vilka förare ska man hålla utkik efter?

Förutom Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck ska du spana lite extra efter Vaclav Milik som är helgens wildcard. Det lär bli jämna och spännande heat både fredag och lördag!

📩 Var kan jag läsa mer om Speedway GP?

Följ VM-serien i speedway på www.speedwaygp.se. Prenumerera på nyhetsbrevet så får du nyheter inför varje deltävling.

Betsafe bonus