Speedway GP-guiden

Inför Speedway GP, Prag, 18-19 september 2020

Det Àr dags för den tredje GP-helgen i Speedway GP 2020. TÀvlingarna körs i tjeckiska Prag och i den hÀr artikeln snackar vi upp fredagens och lördagens race.

LÀstips: Missa inte inför-texten till Torun GP, 2-3 oktober!

Speedway GP Prag sÀnds i TV pÄ Viasat Motor (fredag), V Sport Extra (lördag) och i Viaplay. SÀndningen startar klockan 18:45 svensk tid (bÄda dagarna).

Uppdatering: HÀr hittar du sammandraget efter helgens tvÄ tÀvlingar i Prag!

Tack till lÀsaren Lars som uppmÀrksammade oss pÄ att Viasat bytt kanal till Viasat Motor för fredagen!

Fredrik Lindgren vann 2018 i Prag, sĂ„ varför skulle han inte kunna vinna igen…

Snabbguide inför Speedway GP Prag, 18-19 september 2020:

  • Bana: Marketa Stadium, Prag, Tjeckien.
  • BĂ€sta startspĂ„r 2019: SpĂ„r 4 (flest segrar) och SpĂ„r 2 (flest poĂ€ng).
  • TV-kanal: Viasat Motor (fredag), V Sport Extra (lördag) och Viaplay.
  • TV-tider: Fredag kl. 18:45. Lördag kl. 18:45.
  • Wildcard: Vaclav Milik.
  • Reserver: Eduard Krcmar och Jan Kvech.
  • Förhandsfavorit: Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen och Jason Doyle.
  • Vi tippar: Bartosz Zmarzlik.
  • Se upp med: Fredrik Lindgren.
  • FörvĂ€ntningar pĂ„ svenskarna: Fredrik Lindgren att ta sig vidare minst till semi, gĂ€rna topp 3 i finalen. Antonio LindbĂ€ck att sno nĂ„gra poĂ€ng av Lindgrens konkurrenter i VM-sammandraget.

Fredrik Lindgren i VM-ledning

Inför GP-tÀvlingarna i Wroclaw och Gorzow gick vi igenom de nya reglerna för sÀsongen. Ta dÀrför en titt dÀr om du vill frÀscha upp minnet.

PÄ den stora sidan om Speedway GP hittar du det mesta om Ärets VM-serie, samlat pÄ ett stÀlle.

Men lÄt oss blicka framÄt mot helgen i Prag!

Fredrik Lindgren Àr glÀdjande nog i topp, nÄgot vi har skrivit om efter tÀvlingen i Gorzow.

Nu Àr det upp till bevis för Lindgren. Han Àr den som Àr jagad och det ska bli intressant att se hur han hanterar den extra press det innebÀr.

Lindgren har gÄtt till final i alla GP-race den hÀr sÀsongen och egentligen finns det ingenting som tyder pÄ att han inte skulle göra det hÀr.

Han trivs bra i Prag och formen Ă€r imponerande. Men som vi sagt förut – det Ă€r extremt smĂ„ marginaler som avgör i en eventuell final!

Det rĂ„der ju inte heller nĂ„gon brist pĂ„ konkurrens…

Se upp med Bartosz Zmarzlik som tog full pott i Elitserien tidigare i veckan. Inte mindre Àn 15 poÀng adderade han för sitt Vetlanda mot seriesegrarna Lejonen.

Leon Madsen och Jason Doyle Äterfinns pÄ plats fem respektive sju i sammandraget, men stirra er inte blinda pÄ det. BÀgge förarna kommer garanterat vara med och slÄss om finalplatserna den hÀr helgen.

En förare som inte alls kunde fortsÀtta pÄ den fina formen frÄn första GP-helgen var Maciej Janowski.

KÀnslan Àr att Janowski inte kÀnde sig alls lika hemma i Gorzow och han behöver höga sig en eller tvÄ nivÄer frÄn de racen för att vara med i toppen hÀr.

Samtidigt ska det understrykas att Janowski trots allt Àr trea i sammandraget, sÄ det Àr ingen dussinförare precis. Men vi har höga krav!

StartspÄr fyra och tvÄ Àr inte sÄ dumt

I en annan artikel hÀr pÄ speedwaygp.se har vi gÄtt igenom statistik frÄn alla heat i 2019 Ärs GP-serie.

I genomgÄngen visade det sig att det bÀsta startspÄret pÄ Marketa Stadium under 2019 Ärs VM-deltÀvling var SpÄr 4 (Gul) och SpÄr 2 (BlÄ).

Flest antal heatsegrar togs frÄn SpÄr 4 (9 st), medan SpÄr 2 gav flest poÀng i snitt per heat (1,78).

SpÄrstatistik: Czech Republic GP, Marketa Stadium (15 juni 2019)

EttaTvÄaTreaFyraSnittpoÀng
1. Röd47841,48
2. BlÄ412521,78
3. Vit60691,04
4. Gul94451,70

Tuff lottning för Lindgren

Fredagens lottning föll ut sÄdÀr för Lindgren som hamnat i riktigt vasst heat pÄ kluriga banor. Heat nummer 10 för kvÀllen blir nÄgot alldeles extra med Lindgren, Madsen, Tai Woffinden och Emil Sayfutdinov.

Vi har sett under de tidigare GP-helgerna att det Àr vÀldigt viktigt att gÄ vidare frÄn grundomgÄngen med en bra placering för att fÄ vÀlja bana tidigt i semifinal och final.

Heat nummer 10 kan vara helt avgörande för fredagens tÀvling.

NÄgra rundor senare, i det 16:e heatet för kvÀllen, stÀlls Lindgren mot Zmarzlik, Max Fricke och Matej Zagar.

Vi har varnat för Zagar tidigare, men han inte riktigt rÀckt till, blir det samma visa den hÀr helgen tro?

Andra förare att hĂ„lla utkik efter Ă€r sĂ„ klart Artem Laguta – som imponerade första helgen, men hade det tufft förra veckan – och Antonio LindbĂ€ck, som haft det tufft mest hela tiden.

“Toninho” behöver köra upp sig frĂ„n 17:e plats i sammandraget om det ska finnas minsta möjliga chans till GP-körning nĂ€sta Ă„r.

Uppdaterat: Efter fredagens deltÀvling

Fredrik Lindgren lyckades inte förlÀnga sin fina finalsvit, men vi ska vÀl inte deppa allt för mycket över det? Med sÄ fin form ska det inte vara nÄgon fara utan han har bra chans att gÄ lÄnt under lördagen.

Noterbart att Tai Woffinden tog sig till final utan att vinna ett enda heat.

Med den gamla poÀngrÀkningen hade det inte blivit nÄgon vidare skörd att ta med sig till VM-sammanstÀllningen för britten, men samtidigt kÀnns det sjyst att det Àr semifinal och final som avgör.

Undertecknad tycker att “bĂ€st nĂ€r det gĂ€ller” ska premieras, istĂ€llet för “jĂ€mnhet” och plockade poĂ€ng hĂ€r och dĂ€r. FortsĂ€tt med den hĂ€r poĂ€ngrĂ€kningen helt enkelt!

Bartosz Zmarzlik valde innerspÄret i finalen och kom ivÀg riktigt fint. Precis som vi tippade inför var han strÄet vassare Àn de andra och visar Äterigen att han Àr sylvass oavsett banform.

Emil Sajfutdinov kom inte alls ivÀg frÄn sitt andraspÄr och hamnade sist direkt i finalen. Han körde bra under kvÀllen, men rÀckte inte riktigt till nÀr det skulle avgöras.

Än en gĂ„ng – det Ă€r smĂ„ marginaler.

Martin Vaculik startade pÄ bricka tre i finalen och sÄg ut att kunna ta rygg pÄ Zmarzlik ut frÄn första svÀng. Men just nÀr polacken slappnade av en smula kom Woffinden som skjuten ur en kanon frÄn sitt fjÀrdespÄr.

Woffinden knep andraplatsen bakom Zmarzlik, före Vaculik och med Sajfutdinov pÄ fjÀrde plats.

I övrigt var det en himla ryckig kvĂ€ll med “touch the tape” i vart och vartannat heat.

En förĂ€ndring som mĂ„ste göras Ă€r att varningar stryks efter grundomgĂ„ngen. Den andra semifinalen – med bara tvĂ„ förare – kĂ€ndes inte alls vĂ€rdig en VM-deltĂ€vling.

Ett alternativ Àr förstÄs att göra om hela tjuvstartsregeln. Det blev för hattigt ikvÀll, helt enkelt.

Men nu bjöd Zmarzlik och Woffinden i alla fall pĂ„ ett av kvĂ€llens roligaste heat i just den semifinalen, sĂ„ det kanske Ă€r synd att klaga…

Zmarzlik upp i VM-ledning

Fredagens resultat innebÀr att Zmarzlik gÄr förbi Lindgren i sammandraget.

Polacken leder med en ynka poÀng nu nÀr tre deltÀvlingar ÄterstÄr; en i Prag under lördagen och dÀrefter tvÄ tÀvlingar i polska Torun.

Nu hÄller vi tummarna för fler omkörningar under lördagen!

Odds inför Speedway GP Prag 2020

Zmarzlik var topptippad av spelbolagens oddssÀttare inför fredagen, men det var jÀmnare Àn pÄ lÀnge i listan.

Chanserna för Lindgren ansĂ„gs bĂ€ttre Ă€n vanligt. Kanske har spelbolagen börjat ta honom pĂ„ allvar, för det gjorde de verkligen inte i de första VM-deltĂ€vlingarna…

Det var höga odds pÄ i stort sett hela fÀltet, vilket vittnade om jÀmna förhandstips.

Inför lördagen har spelbolagen uppdaterat sina listor och det Àr Äterigen Zmarzlik som Àr favorit. Visst Àr han den med bÀst chans, men det Àr sÄ pass jÀmnt och svÄrt att köra om i Prag att oddset inte lockar.

Ett tips kan vara Woffinden att vinna till sju gÄnger pengarna. Bortsett frÄn att han körde rakt in i tejpen i första heatet under fredagen sÄ var han stabil tÀvlingen igenom.

KÀnslan Àr att britten mycket vÀl kan ta sig till Ànnu en final, och vÀl dÀr vore det inte dumt att ha en slant pÄ honom till 7.00 i odds.

Lindgren stĂ„r i 9 gĂ„nger pengarna, vilket kan vara intressant. Oddset 2.75 pĂ„ att han Ă€r topp 3 kĂ€nns faktiskt lite lockande dĂ„ han sĂ€kerligen Ă€r ute efter “revansch” och en ny finalplats!

Oddslistan uppdateras löpande och under tÀvlingens gÄng gÄr det att tippa live.

Vem tror du pÄ?

HÄll utkik under tÀvlingens gÄng Àven under lördagen för att se hur liveoddsen svÀnger mellan heaten.

Betsafe Logo 480 x 270 100 kr i bonus
Motorodds i mÀngder
Gillar du motorsport? Betsafe ger 100 kronor i bonus till dig som öppnar nytt konto.

OBS! Spel Àr för dig 18 Är eller Àldre. Regler och villkor gÀller. Besök stodlinjen.se om du inte kan kontrollera ditt spelande. Erbjudanden frÄn spelbolag gÀller nya spelare frÄn 1 juli 2020 och framÄt. VÀlkomsterbjudande Àr giltigt i 60 dagar och minsta insÀttning Àr vanligtvis 100 kronor. Ta alltid del av fullstÀndiga regler och villkor pÄ spelbolagets hemsida innan du börjar spela.

Sammanfattande frÄgor och svar

🏁 Vem Ă€r favorit inför helgens GP i Prag?

Fredrik Lindgren ledde VM-serien innan Prag (se stÀllningen hÀr) och imponerade i Gorzow. Han Àr mycket betrodd, men favorit inför helgens tÀvlingar var Bartosz Zmarzlik, Leon Madsen och Jason Doyle.
LÀstips: Missa inte inför-texten till Torun GP, 2-3 oktober!

đŸ“ș Vilken TV-kanal sĂ€nder Speedway GP?

I Sverige sÀnds GP-serien huvudsakligen pÄ V Sport Extra och pÄ nÀtet i Viaplay. SÀndningen Àr schemalagd i tablÄn till klockan 18:45 bÄde fredag och lördag.

🏆 Vilka förare ska man hĂ„lla utkik efter?

Förutom Fredrik Lindgren och Antonio LindbÀck ska du spana lite extra efter Vaclav Milik som Àr helgens wildcard. Det lÀr bli jÀmna och spÀnnande heat bÄde fredag och lördag!

đŸ“© Var kan jag lĂ€sa mer om Speedway GP?

Följ VM-serien i speedway pÄ www.speedwaygp.se. Prenumerera pÄ nyhetsbrevet sÄ fÄr du nyheter inför varje deltÀvling.

Streama Elitserien med C More