Speedway GP-guiden

Inför Speedway GP, Gorzow, 11-12 september 2020

Det är dags för den andra GP-helgen i Speedway GP 2020. Tävlingarna körs i polska Gorzow och i den här artikeln snackar vi upp en del av förutsättningarna samt tittar till några av de hetaste förarna.

Speedway GP Gorzow sänds i TV på V Sport Extra och i Viaplay. Det är två tävlingar; fredag respektive lördag. Sändningen startar klockan 18:45 svensk tid (båda dagarna).

UPPDATERAT: Först i den här artikeln kommer inför-texten till fredagens tävling, därefter kort intro till lördagen.

Tips: Lite längre ner i texten kan du rösta på vem du tror vinner lördagens tävling! Lägg din röst och se hur andra tippat.

Snabbguide inför Speedway GP Gorzow, 11-12 september 2020:

 • Bana: Edward Jancarz Stadium, Gorzow, Polen.
 • TV-kanal: V Sport Extra och Viaplay.
 • TV-tider: Fredag kl. 18:45. Lördag kl. 18:45.
 • Wildcard: Anders Thomsen.
 • Reserver: Rafael Karczmarz och Wiktor Jasinski.
 • Förhandsfavorit: Maciej Janowski, Bartosz Zmarzlik och Artem Laguta.
 • Vi tippar: Bartosz Zmarzlik, hemmaförare i polska ligan.
 • Se upp med: Anders Thomsen, hemmaförare i polska ligan.
 • Förväntningar på svenskarna: Fredrik Lindgren att ta sig vidare till semi. Antonio Lindbäck att spräcka poängnollan i sammandraget.
Betsafe Logo 480 x 270 100 kr i bonus
Motorodds i mängder
Gillar du motorsport? Betsafe ger 100 kronor i bonus till dig som öppnar nytt konto.

OBS! Spel är för dig 18 år eller äldre. Regler och villkor gäller. Besök stodlinjen.se om du inte kan kontrollera ditt spelande. Erbjudanden från spelbolag gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Välkomsterbjudande är giltigt i 60 dagar och minsta insättning är vanligtvis 100 kronor. Ta alltid del av fullständiga regler och villkor på spelbolagets hemsida innan du börjar spela.

Nyheter den här säsongen

Precis som inför GP-tävlingarna i Wroclaw vill vi påminna om de nya regler som gäller den här säsongen.

den stora sidan om Speedway GP hittar du allt du behöver veta, men här är en kortversion av det absolut viktigaste:

 • Bara topp 6 har en säker plats i nästa års VM. Tidigare var det topp 8 som fick direktplatser. Oliver Berntzon har redan en plats klar till 2021 års säsong.
 • Ny poängräkningen i sammandraget. I år delas det ut mer poäng i semifinal och final. Tidigare fick förarna med sig heatpoäng från deltävlingarna.
 • Inget tidskval. Istället för kval görs en lottning som avgör var förarna hamnar i ”heat-trädet”. Upplägget gällde även innan 2019, så det är ingen radikal förändring.

Det var en snabbversion för att friska upp minnet. Nu tar vi en titt på förutsättningarna inför GP-tävling nummer 3 och 4, som körs i Gorzow!

Kan Janowski behålla sin fina form?

Maciej Janowski leder VM-serien efter den fina tävlingshelgen i Wroclaw för ett par veckor sedan. Polackens körning övertygade och han ska ses som en av förhandsfavoriterna här i Gorzow.

I veckan tog den 29-årige polacken hem segern i det prestigefulla polska mästerskapet (individuellt). Och du som kan din speedway vet att är man bäst i Polen är man mer eller mindre också bäst i världen. Konkurrensen är enorm.

Mästerskapet kördes i Leszno och ”Magic” vann finalen tätt före Bartosz Zmarzlik. Bronset kneps av Szymon Wozniak.

Inför tävlingarna den här helgen i Gorzow är det dock frågan om Janowski kan rida vidare på sin fina form? Känslan är att det blir tuffare emot den här helgen och att det kan bli tätare i sammandraget.

Men en av favoriterna är han förstås, den nyblivne polska mästaren (som förresten blev definitivt klar för Dackarna tidigare i veckan).

Tre hemmaförare att räkna med

Det finns en faktor som man inte ska missa när det kommer till årets GP-serie. I och med att alla helger (förutom en) körs i Polen så är det väldigt många fler förare som har ”hemmaplan” jämfört med en vanlig VM-säsong.

När GP-serien reser runt till Sverige, England, Tyskland och så vidare är det mer sällan några som har en direkt ”hemmafördel”. Visst förekommer det, men inte i samma utsträckning som nu när det dessutom är dubbeltävlingar på banorna (två GP-tävlingar samma helg).

Den här veckan är det som bekant tävlingar i Gorzow och vi vill hissa en rejäl varningsflagga för tre förare som kör på banan regelbundet i den polska ligan.

Först ut är förstås tidigare nämnda Zmarzlik. Han vann VM i fjol, men fick en tuff start på tävlingen i Wroclaw för ett par veckor sedan då han ”bara” skrapade ihop 11+16 poäng. Räkna med att han är ordentligt taggad på revansch här på hemmaplan.

Två andra förare som bör kunna gå långt i Gorzow den här helgen är Niels-Kristian Iversen och Anders Thomsen.

Thomsen är wildcard den här helgen och ligger på 14:e plats i Extraliga när det kommer till snittpoäng (1,984).

”My form at the moment is pretty good, so I will just try to keep it up. It’s my second year with Gorzow and over the last month, I have really found something that’s working great on the track, together with my tuner and team.”

Anders Thomsen (SGP)

Det polska laget inledde säsongen riktigt deppigt med sex raka förluster och förarna var satta under ordentlig press. Laget lyckades vända utvecklingen och med åtta raka segrar återfinns man nu på andra plats i tabellen.

Räkna med att firma Zmarzlik, Iversen och Thomsen känner att de har positivt momentum inför Speedway GP Gorzow.

Svenskarna då?

Precis som tidigare är det Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren som representerar blågult.

Lindbäck ligger sist i sammandraget och är den enda föraren utan VM-poäng. Och vi vill ju att det ska gå bra för ”Toninho”, men som det såg ut i Wroclaw är varje heatpoäng han kan ta här i Gorzow en bonus.

Spelbolagen sätter Lindbäck i H2H med Max Fricke, där australiensaren dessutom är klar favorit. De två och Mikkel Michelsen tippas i botten av fredagens tävling.

Positivare tongångar är det istället kring Lindgren. När man pratar runt i speedwayvärlden verkar det som att ingen riktigt tror på honom?

Fredriks namn nämns i stort sett aldrig när det diskuteras vem eller vilka som har segerchanser, men ändå är han där framme och bevisar sig. Två finalplatser förra GP-helgen går ju liksom inte att snacka bort?

Trots framgångarna rankas han bara som tia på förhand av ”experterna”. Det betyder att han inte ens ska gå till semifinal, och visst känns det lite klent?

Nä, Lindgren är en världsförare och även om han kanske inte är lika jämn som de bästa polska förarna så ska han inte räknas bort.

UPPDATERING: Efter fredagens deltävling

Tror du Bartosz Zmarzlik somnar gott i natt? Herregud, vilken uppvisning.

Det var liksom inget snack. Han var bara bäst och även om han var påtagligt nervös i finalen så fixade han det ändå till slut.

Jason Doyle var sjukt nära att snuva hemmapubliken på festen när han överraskade Zmarzlik in i absoluta slutet av finalen. Men som sagt, det var som att polacken bara tryckte på en knapp och plötsligt var han i ledning igen.

Lite som att spela TV-spelet Mario Kart och ta en av de där svamparna som ger en hiskelig fart.

Ni som vet, ni vet.

Annars var vi imponerade av Matej Zagar faktiskt. Han såg ut att ha riktigt bra snurr på grejerna, men det ville sig inte riktigt. Många andraplatser i raden blev det och självförtroendet såg det inte ut att vara något fel på.

Får Zagar en bra start på lördagens tävling kan han skrälla sig till final.

Doyle har vi nämnt. Det är starkt att komma tvåa med en enda heatseger under kvällen.

Leon Madsen såg ut att vara som pånyttfödd efter den tuffa dubbelhelgen i Wroclaw för ett par veckor sedan. Känslan är att han blir att räkna med big time i Prag nästa vecka.

Om inte Zmarzlik är precis lika överlägsen även under lördagen talar mycket för att det är Madsen som får stå högst upp på podiet.

Men Fredrik Lindgren då?

Ja, Lindgren.

Vad ska vi säga? Vi varnade ordentligt för honom i försnacket inför fredagens tävling och det går väl inte säga att man blev direkt besviken av att se honom köra.

Fanns det utrymme – då tog han det.

Fanns det inte utrymme – då tog han det ändå.

Lindgren är fortsatt underskattad ute i speedwayvärlden och det känns helt galet att vi fick 6.50 gånger pengarna på att han skulle ta sig till pallen under fredagen.

Oddssättarna får vikta om sina modeller om det ska fortsätta så här.

Om Lindgren bara nöter på kommer GP-segern att komma. Det är sjukt små marginaler i toppen, men tre raka finaler och en tredjeplats i totalen säger allt om vilken förare han är.

Svenskt bara tre poäng efter VM-ledaren Janowski i sammandraget, det ser inte så dumt ut!

Uppdaterad artikel: Svensk seger i Speedway GP 2020 när Fredrik Lindgren vann i Gorzow

Odds inför Speedway GP, Gorzow, 12 september

Spelbolagens oddssättare har rankat förarnas segerchanser inför lördagens tävling.

Inför lördagen är det föga förvånande Bartosz Zmarzlik för hela slanten. 2.75 är segeroddset och det får väl ändå anses vara i lägsta laget?

Visst, Zmarzlik dominerade fredagen totalt, men det små marginaler och många heat som ska köras…

Där bakom tippas Jason Doyle, Leon Madsen, Maciej Janowski och Tai Woffinden. Alla dessa står i 8 gånger pengarna vardera.

Fredrik Lindgren stod i ofattbart höga 23 gånger pengarna i fredags och det har spelbolagen rättat till inför lördagen.

Oddset på svensken att vinna är 10.0 och på en satsad hundring ger det med andra ord 1000 kronor (om han vinner vill säga).

För den som letar efter en riktig skräll kan Lindgren absolut vara intressant. Han är fortsatt underskattad!

Klicka på oddsen nedan för att gå till LeoVegas. Där kan du öppna ett spelkonto smidigt med ditt Bank-ID.

LeoVegas erbjuder specialspel och liveodds under GP-tävlingarna och även odds på Elitserien.

Hur tippar du?

Att vinna lördagens GP i GorzowOdds
Zmarzlik, Bartosz2.75 (Ska såklart vara favorit…)
Janowski, Maciej8.00 (Avstå!)
Woffinden, Tai8.00
Madsen, Leon8.00 (Varning…)
Doyle, Jason8.00
Laguta, Artem9.00
Lindgren, Fredrik10.0 (Värd en liten slant!)
Vaculik, Martin11.0 (Finalplats?)
Sajfutdinov, Emil11.0
Žagar, Matej17.0 (Form, men räcker nog inte)
Thomsen, Anders21.0
Iversen, Niels Kristian51.0
Michelsen, Mikkel51.0
Fricke, Max101
Dudek, Patryk101
Lindbäck, Antonio251

Rankingen uppdateras löpande och du hittar de senaste oddsen och flera andra odds och specialspel på speedway hos Betsafe.

På sidan om speedwayodds hittar du ranking och odds på vem som tippas vinna den totala VM-cirkusen i år.

Betsafe Logo 480 x 270 100 kr i bonus
Motorodds i mängder
Gillar du motorsport? Betsafe ger 100 kronor i bonus till dig som öppnar nytt konto.

Läs också: Stor guide till Speedway GP 2020

Sammanfattande frågor och svar

🏁 Vem är favorit inför helgens GP i Gorzow?

Maciej Janowski leder VM-serien (se ställningen här) och vann i veckan polska mästerskapen (individuellt). Han är mycket betrodd, tillsammans med Bartosz Zmarzlik. Den senare vann fredagens tävling och gäller som favorit inför lördagen.

📺 Vilken TV-kanal sänder Speedway GP?

I Sverige sänds GP-serien huvudsakligen på V Sport Extra och på nätet i Viaplay. Bägge tillhör Viasat och sändningen är schemalagd i tablån till klockan 18:45 både fredag och lördag

🏆 Vilka förare ska man hålla utkik efter?

Förutom svenskarna ska du spana lite extra efter Niels-Kristian Iversen och Anders Thomsen. Bägge förarna har Gorzow som sin hemmabana i den polska ligan och har potential att skrälla. Men framförallt ska du heja på Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck. Lindgren har visat fin form!

📩 Var kan jag läsa mer om Speedway GP?

Följ VM-serien i speedway på www.speedwaygp.se. Prenumerera på nyhetsbrevet så får du nyheter inför varje deltävling.

Betsafe bonus